četrtek, 23. junij 2011

Diagnoza

Lanski december, po nekaj letih bolečin, sem dobila odgovor. Diagnoza celiakija ali intoleranca na gluten oziroma beljakovino gluten, ki se nahaja v pšenici, ržu, ječmenu in ovsu. Čeprav je morda nenavadno, sem se teh rezultatov in posledično doživljenjske diete zelo veselila. Veselila sem se novega začetka, boljšega vsakdana. Nov začetek je namreč zame predstavljal konec bolečin v trebuhu, krčev, napihnjenosti, slabosti in drugih spremljajočih neprijetnosti.
Celiakija ni nedolžna bolezen, kajti gre za kronično vnetno obolenje prebavnega traku, ki povzroči predvsem okvaro tankega črevesja in uničuje črevesne resice, katere naloga je absorbcija hranilnih snovi, ki so za zdravje in počutje bistvenega pomena.
Da sem svojo črevesno sluznico, ki je bila takrat že čisto gladka, uničena, povrnila v normalno stanje sem potrebovala veliko časa, vztrajnosti in pravilnega prehranjevanja, saj razen ustrezne diete, zdravil za to ni.
Danes se dobro počutim in nobeno odrekanje ni problematično, ker je prava izbira živil zame edina pot do tako dobrega počutja.
Celiakaši imamo vse več in več izbire brezglutenskih izdelkov, morda tudi zato, ker je obolelih žal vsak dan več. Izbiramo lahko tako v trgovinah kot tudi v nekaterih restavracijah in picerijah.

Ne dolgo nazaj sem si privoščila svojo prvo odlično brezglutensko pico, ki so mi jo postregli v simpatični oranžno rjavi restavraciji Etna  v Divači. Ker je bila moja prva sem jo morala ovekovečiti. Škljoc je bil narejen z  gsm-jem ;)




Share:

Ni komentarjev

Objavite komentar

© iskrice | All rights reserved.
Blog Design Handcrafted by pipdig