četrtek, 3. november 2011

Knjiga na knjigo...poezija

Letos je oddelek za slovenistiko Fakultete za humanistične študije Koper razpisal literarni natečaj za najboljšo izvirno hrbtno poezijo. Ideja hrbtnega pesnjenja prihaja sicer iz Italije in je stara nekaj let. Njena začetnika sta oblikovalec in fotograf Silvano Belloni ter novinarka Antonella Ottolina. Ali se bo igra razširila tudi med slovenskimi blogi, forumi in na drugih spletnih straneh, kot se je zgodilo med našimi sosedi še ni znano.

Vendar kaj hrbtna poezija sploh je? Gre za pesmi, ki jih avtorji sestavijo z uporabo obstoječih naslovov že izdanih pisanih del, in sicer tako, da hrbte knjig nizajo drugo vrh druge, ustvarijo smiselno zaporedje, nastalo strukturo fotografirajo in objavijo. Enako so naredili tudi udeleženci natečaja, ki se je zaključil 30-ega septembra. 

Prvo nagrado, po izboru FB prijateljev si je prislužil Tomaž Kozovinec, s pesmijo Dolga pot, drugo nagrado po izboru žirije, v sestavi Andreja Hočevarja, Marcella Potocca in Maje Smotlak, ki je pritegnil tudi mene, pa Tomaž Mahkovic s pesmijo Kaj imajo ptice s tem.


Kaj imajo ptice s tem?
Če neke zimske noči popotnik
(velika žival samote)
neke noči, ko luna ni vzšla, 
med brini, pod bori, 
pod obokom čarobnim,
na koncu mavrice,
v senci sojenic,
ob vznožju odkapljane kaplje;
zaverovan v družino kliče:
"Vir, vir, vir za mojo malo pot nikamor!",
kaj imajo ptice s tem?
kaj imajo ptice s tem?

Če se ti zdi ideja zabavna in izvirna poglej še na italijansko spletno stran začetnikov hrbtne poezije, in sicer na poesiadorsale.
Share:

Ni komentarjev

Objavite komentar

© iskrice | All rights reserved.
Blog Design Handcrafted by pipdig