torek, 1. oktober 2013

Day 1 - Cvetačna juha s konopljinimi semeni

Poslastica prvega dneva veganskega izziva: Cvetačna juha s konopljinimi semeni.


Potrebuješ: 

cvetačo
por
krompir
konopljina semena
peteršilj
česen
začimbe po okusu

Oprano in narezano zelenjavo streseš v globoko posodo, priliješ vodo in kuhaš dokler se cvetača in krompir ne zmehčata. Nato dodaš lističe peteršilja in konopljina semena ter vse skupaj zmelješ s paličnim mešalnikom. Kremno juho posuješ z dodatnimi konopljinimi semeni in jo postrežeš z rezino bg kruha. Vegan + gluten-free!


P.S. Ugotavljam, da so moje fotografije ena mala katastrofa.  Ostrine od nikoder - morda bi se morala posluževati fleša in stativa. Strokovnjaki na dan z besedo, na dan z nasveti kako fotografirati hrano!;)

Share:

9 komentarjev

  1. Lušten recept za juho.

    Fotke so pa čist uredu. Tudi jaz sem imel na začetku probleme, potem pa sem si nekako naštudiral moj način fotkanja. Fotkam s stativom v eni majhni sobici brez prostora za stiliranje, pa še slaba osvetlitev. Fora dobrih fotk na netu pa je obdelava, ostrenje in način shranjevanja fotk za na net. To je najbolj razvidno pri moji današnji objavi, kjer sem delal po navodilu mojega sodelavca, ki je profi fotograf porok. Razlika med fotkami je očitna. Sedaj je treba nekaj narediti še v smislu stiliranja.

    OdgovoriIzbriši
  2. Hvala za vzpodbudne besede;) Ti pa si priden učenec, saj so fotografije iz objave v objavo boljše. Da o kuhariji niti ne zgubljam besed!

    OdgovoriIzbriši
  3. Tudi meni so fotke v redu :). Oster je peteršilšek :P. Je pa res, da je vse najlepše na naravni svetlobi, kar je pa, sploh pozimi, kar težko...

    DB: Jaz nobene fotke ne obdelam. Nobene. Ker enostavno ne znam :). Toreeej, če kaj uporabnega zdaj znaš, lahko podeliš z nami :D.

    OdgovoriIzbriši
  4. Ana, glede na to, da se iz EXIF tvojih fotk vidi, da si jih uvozila v Adobe PS5 za Mac-a, verjetno malo popraviš belino, pa mogoče curves in levels. Skoraj ne bi mogel verjeti, da so fotke direktno iz fotiča tako lepe in ostre. Če pa so, se pa posipam s pepelom. Da ne boš narobe razumela, tole ni mišljeno kot kritika, saj te imam za boginjo slo-blog foto scene (kot Miho Bratina na moškem področju). Ko sem odkril tvoj blog, sem za vse tvoje fotke pregledal Exif podatke, saj sem se s tem hotel učiti fotkati kot ti. Glede na to, da oba uporabljava fotiče srednjega razreda (samo, da sem jaz na Nikonu) in podobne objektive, me je zanimalo, kakšni so časi in zaslonka na tvojih fotkah. Velika razlika pa je v stylingu fotk, ki ga ti obvladaš, jaz se pa še učim, vendar pa se bojim, da nimam pravega pogleda fotografa v sebi. Poleg tega imaš idealno prizorišče (starinska lesena miza, temne stene) in res zelo dobre stilske "rekvizite", ki fotkam dajo dušo in jih poživijo. Ker jaz vsega tega nimam, se poskušam približat stilu Bratinov-ga, z bolj "clean style" fotografijo. Ana, super si!

    Glede obdelave, pa mi je samo pokazal, da večina fotografov na fotkah popravi belino (pa jo še vedno falim, ker nimam kalibriranega monitorja), potem pa v PS malo popravijo levels in curves. Največja razlika je v načinu shranjevanja za splet. Iz normalne velikosti fotke, jo dvakrat pomanjšajo in vsakič ponovno ostrijo, nato pa izberejo Save for WEB. Razlika v fotkah je očitna, te moje zadnje (kruhki na deski) že izgledajo skoraj tako lepe, kot od Bratinov-ga.

    Upam, da nisem preveč zasmetil tvojega posta.






    OdgovoriIzbriši
  5. O fajn debata! DB tole o shranjevanju je zelo zanimivo, hvala za namig. Bom poskusila:) p.s.: dvakrat pomanjšati, pomeni, da jo naprej pomanjšaš za polovico, izostriš, potem pa spet na polovico in ponovno ostriš?

    OdgovoriIzbriši
  6. p.s.: pa še moj mini nasvet. Pri zadnjih objavah sem opazila, da so fotografije na blogerju veliko temnejše in sploh "drugačne" kot na na disku. Danes sem malo poguglala in ugotovila, da lastniki google+ accounta fašemo avtomatičen "Auto Enhance" fotografij. Preverite svoje nastavitve. Rešitev: Connect to your Google + account.
    Click on Home > Settings.
    Scroll to the "Auto Enhance" section.
    Uncheck "Automatically enhance new photos".

    OdgovoriIzbriši
  7. V bistvu nekako tako. Sem si kar spisal action za PS, tako da iz moje originalne velikosti 4288x2848, pomanjša na velikost 1600 pikslov po eni stranici in ostri, nato pa spet pomanjša na 800 in zopet ostri. Potem shraniš kot Save for WEB. Fotka pride potem res ostra na spletni strani v taki obliki, ne moreš pa je povečati, saj s povečanjem postane kockasta.

    OdgovoriIzbriši
  8. DB: a ti prinesem pepel? :D :P Ne, ničesar ne popravim. Niti beline (naredim par več fotk, bolj svetlo in manj svetlo), kaj šele kakih curves in levels, hahaha :). Enkrat sem poskusila popravit ostrino, pa se mi je zdelo "ne več moje". V Photoshop jih dam samo zato, ker moram logo gor dat (pa še ta rutinski postopek me je naučila prijateljica, naredila logo, brush itd) in ko jih skupaj lepim. Bi se pa ful rada naučila, seveda. Ker vidim tuje blogerje in vem, da pač fotko obdelajo, pa si zaželim, aaa jaz bi tudi tako....

    Okej, tole shranjevanju na splet tudi prvič slišim. Jaz dam logo gor in jo pomanjšam pa je to to. Moram probat. Vidim, da se imam še veliiiko za naučiti. Že pri pomanjševanju imam jaz samo eno "muštr" in mi vse tako pomanjša...

    Drugače pa hvala :). Se mi kar malo zdi, da si šel celo moje fotke gledat (pa da se to vse vidi, hahaha). Mislim, da bomo morali na kavo!

    OdgovoriIzbriši
  9. Evo, se že grizem v prste, ki so to napisali. Potem pa samo kapo dol pred tabo. Ti sploh ne rabiš učenja PS, ker tvoje fotke izgledajo lepše kot pa od tistih, ki jih obdelujejo.
    Vedno pregledam EXIF podatke od fotk, ki so mi všeč, da vidim, s kakšnimi nastavitvami drugi fotkajo.
    Glede kave, sem pa jaz eno dolžan.

    OdgovoriIzbriši

© iskrice | All rights reserved.
Blog Design Handcrafted by pipdig