ponedeljek, 18. julij 2011

Lavanda

Pester, intenziven vikend je za nami in že spet počasi polnimo baterije k novim dogodivščinam naproti. Ritem je počasen. Ritem je končno pravi, poletni. Tudi diši po poletju, diši po lavandi.


Po sivki oziroma lavandi, kot vam ljubše, diši, ker sva se v nedeljo udeležila sedaj že tradicionalne žetve sivke na Krasu. Brje pri Koprivi je bilo odeto v modro-vijolične barve in razpoloženje vseh prisotnih je bilo idilično. V skladu s soncem, zemljo in naravo nasploh je bil dan edinstven.

Številni prostovoljci, ki so se žetve sivkinih nasadov udeležili, so prišli presenetljivo dobro oboroženi. Kjer je sivka so čebele, čmrlji, metulji in druge žuželke, zato heca ni!;) S klobuki na glavi, pokritimi nogami,  rokavicami in drugo potrebno zaščito ter srpom oziroma škarjami v rokah, so se izkazali kot pravi profesionalci.



Sama sva seveda marljive ljudi le od daleč opazovala. Tu pa tam sem sicer natrgala kakšno vejico, da sem si šopek naredila, da so prsti lepo dišali, ampak na žetev se pa nisva pripravila. Prišla sva relativno pozno. Tudi na delavnico "vse o izdelavi mila", katere sva se nameravala udeležiti, sva zamudila. Ja, kljub dobri volji je osma ura zjutraj prerana ura. Zato pa so bili drugi nagrajeni z dobrim refoškovim likerjem in piškoti z dodatkom sivke, katere sem jaz le fotografirala.


Organizatorji dvodnevnega dogodka so se zelo potrudili. Z navdušenjem in z željo po predajanju znanja so organizirali dogodek, na katerega bom šla še. Kakšna je bila obiskanost sicer ne vem, vendar je dan preživet med sivkinimi nasadi lepa izkušnja, ki jo priporočam. Poleg žetve, raznih delavnic, kot so izdelava mila, venčkov in šopkov ter aroma terapije, se lahko kaj dobrega tudi poje in popije. Za tiste, ki ga radi "cuknete" je celo možnost kampiranja. V razmislek za drugo leto;)

Ljubiteljev sivke je vsako leto več in pravtako izdelkov narejenih iz nje. Nekaj  ročno izdelanih  in naravnih izdelkov je bilo  tudi naprodaj, takoj na vhodu prireditve, v sivkinem butiku. Dodobra sem si ga ogledala in nekaj tudi izbrala.



Izdelek, ki je v meni pravtako vzbudil zanimanje, je tako imenovani razstresnik, ki ni zdravilo, ampak le razvajalo. Več o njem si lahko preberete na: http://www.razstresnik.si/izdelki/razstresnik.


Kras je prikupen in bi ga zato lahko večkrat obiskala. Na Krasu se čas ustavi in skrbi več ni;)
Share:

1 komentar

© iskrice | All rights reserved.
Blog Design Handcrafted by pipdig